Paradise Now wint Golden Globe

Hany Abu-Assad draagt prijs op aan Palestijnen

De film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad heeft maandag de Golden Globe voor beste buitenlandse film gewonnen. De productie versloeg daarmee Joyeux Noël uit Frankrijk, The Promise uit China, Kung Fu Hustle uit Hongkong en Tsotsi uit Zuid-Afrika. In zijn dankwoord zei Abu-Assad: 'Het betekent erkenning. De Palestijnen verdienen vrijheid en gelijkheid.'

Hoewel Paradise Now een Nederlandse productie is, geldt het als Palestijnse inzending. De film is Arabisch gesproken en grotendeels in de Palestijnse gebieden opgenomen. De film schetst de laatste 24 uur van Saïd en Khaled, twee vrienden die een zelfmoordactie in Tel Aviv willen plegen. De film draait sinds oktober in de Nederlandse bioscopen en is aan al meer dan 45 landen verkocht.

Op 31 januari worden de nominaties voor de Oscars bekend. Paradise Now is met 59 andere buitenlandse films in de race voor een van de vijf nominaties.

Grote winnaars van de Golden Globes waren Ang Lee's Brokeback Mountain (vier prijzen, Film - Drama, Regisseur, Song en Scenario), en James Mangolds Johnny Cash-biopic Walk the Line (drie prijzen, Film - Musical/Comedy, Acteur - Musical /Comedy en Actrice - Musical/Comedy).