Paradise Now niet Palestijns

Mogelijk toch Oscar-inzending Nederland

De film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse cineast Hany Abu-Assad moet niet als 'Palestijns' worden betiteld door de organisatoren van de Oscar-uitreiking in de Verenigde Staten, op 5 maart. Dat vinden Israëlische diplomaten en invloedrijke joden in de Verenigde Staten.

Volgens het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth oefenen diplomaten en politici druk uit op de Academy Awards-organisatie in Los Angeles, om Paradise Now te duiden als een Nederlandse film. De krant meldde dit weekeinde al dat de organisatoren van het Oscar-feest inmiddels zijn overtuigd. Deze zullen de film tijdens de ceremonie op 5 maart een andere origine geven.

Paradise Now is een van oorsprong Nederlandse productie. Wegens de gedeelde afkomst van de regisseur en het feit dat de Arabisch gesproken film grotendeels in de Palestijnse gebieden is opgenomen, geldt hij echter als de Palestijnse Oscar- inzending.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was zondag onbereikbaar voor commentaar, meldde het Britse persbureau Reuters. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen commentaar geven op het bericht.

Paradise Now vertelt het verhaal van Said en Khaled, twee vrienden die een zelfmoordactie in Tel Aviv willen plegen. De kijker ziet hun laatste 24 uur.

De controverse over Paradise Now valt samen met Israëlische onvrede over de film Munich van Steven Spielberg, die is genomineerd voor vijf Oscars. Volgens critici is de film, over de aanslag op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972, een aanklacht tegen de Israëlische geheime dienst, en vertekent de film de waarheid.

(Bron: Reuters)