Pacino krijgt prijs voor oeuvre

American Film Institute eert 66-jarige acteur

Al Pacino krijgt van het American Film Institute (AFI) een Lifetime Achievement Award. Het is de 35ste keer dat deze onderscheiding wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder andere Orson Welles, Sean Connery, Steven Spielberg en Elizabeth Taylor.

Het American Film Institute reikt de prijs uit aan mensen die volgens hen de filmkunst op een aanzienlijke manier hebben bevorderd; van wie prestaties door filmwetenschappers, critici, collega's en het publiek zijn onderkend, en van wie de films lange tijd populaire blijven. Pacino krijgt de prijs uitgereikt tijdens een diner in Los Angeles op 7 juni 2007.

Howard Stringer, voorzitter van het American Film Institute: 'Al Pacino is een symbool voor de Amerikaanse film. Hij heeft prachtige personages neergezet zoals Michael Corleone en Tony Montana. Zijn werk inspireert zowel het publiek als artiesten. Iedere rol die hij speelt dient als voorbeeld voor een volgende generatie acteurs.'

Pacino brak in de jaren zeventig door toen hij Michael Corleone speelde in The Godfather. Andere succesrollen zijn Frank Serpico (Serpico, 1973 ) en Tony Montana (Scarface, 1983). Hij werd acht keer genomineerd voor een Oscar, maar won hem slechts één keer; voor zijn rol in Scent of a Woman (1992).