Oscar-boycot Paradise Now

Israëli's verzamelen handtekeningen

De Oscar-nominatie voor Paradise Now moet worden ingetrokken. Dat vinden familieleden van Israëlische slachtoffers van zelfmoordaanslagen. Zij zullen vrijdag naar eigen zeggen 32 duizend handtekeningen overhandigen aan de Academy of Motion Picture Arts en Sciences.

De Nederlands-Palestijnse productie Paradise Now, genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, gaat over twee vrienden die een zelfmoordaanslag in Tel Aviv voorbereiden. Volgens Yossi Zur, een van de organisatoren van de handtekeningenactie, toont de film een onterecht positief beeld over plegers van zelfmoordaanslagen. 'Wat Paradise Now genoemd wordt, is voor ons iedere dag een hel. Het is de taak van de vrije wereld om zo'n film geen prijs te geven.' Zurs 16-jarige zoon kwam in 2003 om het leven bij een zelfmoordaanslag op een bus in de Israëlische stad Haifa.

Paradise Now won meerdere prijzen, waaronder een Golden Globe, een Gouden Kalf en een European Film Award. Het is onwaarschijnlijk dat de film nu nog wordt teruggetrokken uit de race voor de Oscars, die zondag in Los Angeles worden uitgereikt.

(Bron: ANP)