Opus Dei wil aangepaste versie van The Da Vinci Code

Vooralsnog geen boycot

De katholieke organisatie Opus Dei wil dat 'referenties die Katholieken kunnen kwetsen' uit de film The Da Vinci Code verwijderd worden. Dat zei de groepering dinsdag in een verklaring.

Opus Dei, een beweging die mensen oproept hun hele leven te wijden aan God, riep niet op tot een boycot van The Da Vinci Code, een verfilming van de bestseller van Dan Brown. Het boek, waarvan sinds 2003 wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren zijn verkocht, gaat over twee onderzoekers die de Heilige Graal op het spoor zijn. Opus Dei wordt daarbij afgeschilderd als een moordlustige, machtsbeluste sekte. 'The Da Vinci Code geeft een vertekend beeld van de Katholieke kerk', aldus Opus Dei in een in Rome uitgegeven verklaring.

Volgens Opus Dei zou filmstudio Sony Pictures nog tijd hebben de film te veranderen. Katholieken zouden dit waarderen, 'vooral nu duidelijk is wat de pijnlijke gevolgen kunnen zijn van intolerantie'. De beweging doelt hiermee op de opschudding onder moslims die ontstond na publicatie van de Deense spotprenten. Sony benadrukte dat The Da Vinci Code niet meer is dan fictie.

The Da Vinci Code, met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrollen, opent 17 mei het filmfestival in Cannes. Een dag erna is de film ook in Nederland te zien .

(Bron: Reuters)