Ober openingsfilm NFF

Van Warmerdam speelt hoofdrol in eigen film

De 26ste editie van het Nederlands Film Festival opent met Ober, de nieuwe speelfilm van meervoudig Gouden Kalfwinnaar Alex van Warmerdam. De première vindt plaats op woensdagavond 27 september in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Ober gaat over de vijftigjarige ober Edgar, die genoeg heeft van zijn miserabele bestaan en letterlijk verhaal gaat halen bij de scenarioschrijver van zijn leven. Het script van de komedie is van de hand van Alex van Warmerdam, die bovendien zelf de hoofdrol in Ober vertolkt. Andere rollen worden gespeeld door onder andere Mark Rietman, Thekla Reuten, Jaap Spijkers, Pierre Bokma.

Alex van Warmerdam (1952) is vormgever, schrijver, acteur en regisseur van theatervoorstellingen en speelfilms. Zijn debuutfilm Abel (1986) won de Gouden Kalveren voor Beste Regie en Beste Speelfilm, de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en de Persprijs op het filmfestival van Venetië. De Noorderlingen ( 1992) sleepte onder meer de Gouden Kalveren voor Beste Regie en Beste Acteur ( Rudolf Lucieer) in de wacht. Recentere titels zijn De jurk (1996), Kleine Teun ( 1998) en Grimm (2003).

Verwacht wordt dat Ober vanaf 28 september 2006 in de Nederlandse bioscopen te zien is.