Ober favoriet Gouden Kalveren

Nachtrit, Ober of Zwartboek beste film

Ober van Alex van Warmerdam is vrijdag de favoriet op het Gouden Kalveren-gala van het Nederlands Film Festival. De openingsfilm van het festival werd zes keer genomineerd.

Ober is genomineerd voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario (Alex van Warmerdam), Beste Mannelijke Bijrol (Jaap Spijkers), Beste Muziek (Vincent van Warmerdam) en Beste Production Design.

Paul Verhoevens Zwartboek en Nachtrit van Dana Nechushtan maken kans op vier Gouden Kalveren, net als Bolletjes Blues van Karin Junger en Brigit Hillenius en Ik omhels je met duizend armen van de vorig jaar overleden Willem van de Sande Bakhuyzen.

De bescheiden documentaire Jungle Rudy, kroniek van een familie van Rob Smits kreeg drie nominaties. Heddy Honigmanns Forever maakt kans op de Kalveren voor Beste Documentaire en Beste Montage. De documentaire werd bovendien genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek, net als Ober en Langer licht van David Lammers.

Zwartboek, geselecteerd voor de competitie van het festival van Venetië en de Nederlandse inzending voor de Oscars, kreeg nominaties in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice (Carice van Houten) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Halina Reijn). Carice van Houten heeft concurrentie van Melody Klaver (Diep) en Nicolette van Dam (ZOOP in India).

Naast Ober en Zwartboek maakt Nachtrit kans op het Gouden Kalf voor Beste Film, het meest prestigieuze van de zeventien die vrijdagavond worden uitgereikt. Ook genomineerd zijn bijrolactrice Peggy Jane de Schepper, bijrolacteur Feedja van Huet en hoofdrolspeler Frank Lammers. De andere genomineerde acteurs zijn Maurits 'Negativ Delchot (Bolletjes Blues) en Raymond Thiry (Langer licht).

De meeste nominaties voor de Gouden Ui, de tegenhangers van het Gouden Kalf die donderdag in Utrecht in zes categorieën worden uitgereikt, gingen naar Het woeden der gehele wereld.