Nieuwe film Sofia Coppola naar Cannes

Eerste films Cannes bekend

Een maand voordat in Cannes de 59ste editie van het festival begint, worden de eerste competitiefilms al bekend gemaakt.

Ongeveer een kwart van de ruim 20 films die zullen strijden om de Gouden Palm zijn bekend. Daaronder ook Marie-Antoinette, de nieuwe film van Sofia Coppola ( Lost in Translation). Dat deze kostuumfilm met Kirsten Dunst in de titelrol in Cannes te zien is, is opmerkelijk, omdat er algemeen vanuit gegaan werd dat de film pas tijdens het festival van Venetië (augustus) de wereldpremière zou beleven.

Andere voor Cannes bevestigde titels zijn: Lights in the Dusk van de Finse regisseur Aki Kaurismäki; Pedro Almodóvars Volver, met Penélope Cruz in de hoofdrol; The Caiman, Nanni Moretti's onverholen aanval op premier Berslusconi; en Babel, de nieuwe film van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu (Amores Perros).

Nog niet bevestigd, maar veel genoemd zijn ook de films Inland Empire van David Lynch, Pan's Labyrinth van Guillermo del Toro, The Climate van Nuri Bilge Ceylan, en Shortbus van John Cameron Mitchell. Mochten Richard Linklater's Fast Food Nation en Darren Aronofsky's The Fountain op tijd klaar zijn, dan zullen ook deze films zeer waarschijnlijk opgenomen worden in Le Compétition.

Openingsfilm van het festival is overigens de Hollywoodfilm The Da Vinci Code van Ron Howard. Deze film wordt buiten competitie vertoond.