Nederlandse film op Al Jazeera

Documentaire van Pieter Fleury vandaag uitgezonden

De nieuwe Engelstalige versie van Al Jazeera zendt vandaag de Pieter Fleury's documentaire Noord Korea: een dag uit het leven uit. Het is de eerste Nederlandse film die Al Jazeera uitzendt.

Na veel aandringen kreeg regisseur Fleury toestemming om in Noord-Korea te filmen, maar hij mocht zich alleen richten op een gezin dat door de regering was uitgezocht. Fleury volgde, onder streng toezicht, een dag uit leven van het gezin Hong Sun Hui. De documentaire laat zien hoe geliefd de Noord-Koreaanse leider Kim Jong II is: vrolijk zingt het gezin over hem als hun Grote Grote Geluk.

Door de constante aanwezigheid van regeringsmensen is het niet mogelijk om te ontdekken of de liefde voor de leider schijn is: 'In al die tijd dat ik daar was, heeft niemand mij op straat durven aanspreken,' vertelde de filmmaker in 2005.

Noord-Korea: een dag uit het leven werd in 2004 genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. Ook werd de film afgelopen jaar geselecteerd als prijswinnaar van een door Al Jazeera georganiseerd filmfestival.

'Van dit soort bijzondere gebeurtenissen droom je als je begint met filmmaken,' omschrijft Fleury het gevoel aan het ANP . 'Ik vind het van lef getuigen van Al Jazeera International om meteen in de eerste week met een documentaire als deze te komen. Ze hadden ook kunnen kiezen voor pratende pinguins.'

Al Jazeera International is sinds gisteren te ontvangen in tussen de 80 en 100 miljoen huishoudens over de hele wereld. Het kanaal is bedoeld als concurrent van CNN en BBC World.