Nederlands succes op Tribeca Film Festival

Voices of Bam wint Special Documentary Jury Prize

Tijdens de vijfde editie van het Tribeca Film Festival (15 april tot 7 mei) in New York is de Nederlandse documentaire Voices of Bam van Aliona van der Horst en Maasja Ooms bekroond met de Special Documentary Jury Prize. Daarnaast ontving Silvia Kristels Topor et Moi een speciale vermelding in de categorie Narrative Short.

Het Tribeca Film Festival werd door Robert de Niro opgericht in een reactie op de aanslagen van 11 september. Op het festival waren de afgelopen twee weken 274 films te zien uit 40 landen, waaronder de eerste grote zomerfilms: Mission: Impossible III en Poseidon. Veel ophef ontstond rond de openingsfilm United 93, omdat dit de eerste bioscoopfilm is die expliciet over 11 september gaat. United 93 viel tijdens de uitreikingceremonie afgelopen zaterdag niet in de prijzen.

Wel was er een prijs voor de Nederlandse documentaire Voices of Bam. Aliona van der Horst en Maasja Ooms portretteerden de bewoners van de Iraanse stad Bam een jaar na de verwoestende aardbeving en kregen daarvoor de Special Documentary Jury Prize. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 dollar.

De kort animatiefilm Topor et Moi van actrice Silvia Kristel kreeg een speciale vermelding in de categorie Short Narrative. De autobiografische film draait om de Parijse kunstenaarsgemeenschap van de jaren zeventig en de Franse schilder Roland Topor, die Kristel leerde schilderen.