Minder bezoekers Filmmuseum

Verdere daling verwacht in 2006

Het Filmmuseum in Amsterdam trok in 2005 bijna dertigduizend bezoekers minder dan in 2004. Vorig jaar bezochten 166 duizend mensen het museum in het Vondelpark, de bijbehorende bioscoop Cinerama en het informatiecentrum. In 2004 waren dat er 195 duizend. Het Filmmuseum, dat dit jaar zestig jaar bestaat, verwacht een verdere daling in 2006.

De daling werd veroorzaakt door de sluiting van twee van de vier bioscoopzalen van Cinerama in het laatste kwartaal van 2005. Op de plaats van de bioscoop komt dit jaar een nieuw theatercomplex van Joop van den Ende. 'Dat kostte ons ongeveer achtduizend bezoekers', zegt Mark Mallon van het Filmmuseum . Cinerama is inmiddels helemaal gesloten voor publiek.

Toch was 2005 volgens hem geen slecht jaar. 'In 2004 hadden we een uitzonderlijk goed jaar, waarin we met 195 duizend bezoekers een record behaalden. Het aantal bezoekers is dit jaar gezakt, maar het was nog steeds een goed jaar voor het Filmmuseum.' In 2004 trok het succesvolle epos La meglio gioventù van Marco Tullio Giordana alleen al 35 duizend bezoekers. Grootste publiekstrekkers van 2005 waren het zomerretrospectief rond de Franse actrice Jeanne Moreau (veertienduizend bezoekers) en het Filmmuseum Biënnale (5300 bezoekers).

Sinds de zalen van Cinerama vijf jaar geleden in gebruik werden genomen, kenden de bezoekersaantallen van het Filmmuseum een stijgende lijn. Het museum verwacht in 2006 echter een verdere daling van het aantal bezoekers. 'Nu Cinerama gesloten is, zijn we afhankelijk van de twee zalen in het museum in het Vondelpark. Daar kunnen in totaal slechts 160 mensen in', zegt Mallon. Hij verwacht dat het bezoekersaantal zal teruglopen tot dezelfde aantallen als voor 2001, toen het Filmmuseum ook aangewezen was op de twee zalen van het museum. 'Toen hadden we ongeveer zestig- à zeventigduizend bezoekers per jaar.'

In 2009 zal het Filmmuseum verhuizen naar Amsterdam Noord. Het nieuwe pand heeft onder meer vier eigen bioscoopzalen, ruimte voor tentoonstellingen, een studiecentrum en een bibliotheek. Mallon verwacht vanaf 2009 meer bezoekers. 'We hopen op 250 duizend bezoekers per jaar.'