Meegillen met Jaws in het zwembad

Het eerste Festival Rocket Cinema combineert filmklassiekers met een nieuwe live-soundtrack

Eric Thijssen ,

Vijf dagen achter elkaar worden twaalf films op nieuwe muziek gezet. Bands en dj's doen 'hun eigen ding' met klassiekers. 'Het liefst kiezen we een simpel plot.'

Op het podium van het Amsterdamse podium Paradiso schudt een met veren getooide Braziliaanse danseres wild met haar billen en boezem. Boven haar, op een groot filmscherm, dansen Orpheus en Euridice de samba in de straten van Rio de Janeiro op de live uitgevoerde funky dance-samba van de brazilectroband Zuco 103.

De combinatie van een filmklassieker met nieuwe live-soundtrack is al jaren een specialiteit van Rocket Cinema. Maar dit jaar houdt de stichting voor het eerst een festival, waarvan Zuco 103 vs Orfeu Negro woensdagavond in Paradiso de openingsvoorstelling is.

Het vj-team PIPS:lab heeft de dialogen bij de film van Marcel Camus uit 1958 - de Braziliaanse bewerking van het mythologische verhaal over de fatale liefde tussen Orpheus en Euridice - tot een minimum beperkt. De sfeeropnamen worden door het scratchen van de dvd vertraagd en versneld.

Caipirinha-cocktails zijn populair deze avond, net als wierookstokjes. 'Het belangrijkste is het creëren van een mooie choreografie van film en live music', zegt Maz Weston van Rocket Cinema. 'Het liefst kiezen we daarvoor een bekende film, met een simpel plot, die zijn makkelijk te strippen'. Bands of dj's kunnen er dan hun eigen ding mee doen. In 1994 begon Rocket Cinema in Londen, drie jaar later in Amsterdam.

'Na tien jaar vonden we het tijd voor iets anders', vertelt Weston. 'We hebben toen een jaar niets gedaan en nu komen we met een vijfdaags festival. Twaalf films achter elkaar.' Rocket Cinema speelt zich af in heel Amsterdam: de Sugar Factory, Rialto, bioscoop Cinerama, Popinstituut OT301, het Zuiderbad. 'Elke locatie heeft zijn eigen sfeer', zegt Weston. 'De Japanse film Tampopo draait helemaal om food. Dus behalve naar live music luisteren, kunnen bezoekers tijdens de film Japans dineren.'

Bij Zuco 103 vs Orfeu Negro stroomt de zaal na een luid slotapplaus snel leeg. Sommige bezoekers die voor de band zijn gekomen, zijn licht teleurgesteld dat er niet werd gedanst op de opzwepende samba-dance. Terwijl een man van middelbare leeftijd juist jammer vond dat de film door alle muziek 'wat slecht te volgen was'.

Maar de meerderheid verlaat de zaal tevreden. 'Ik ga nu even een vette joint bouwen bij A psychedelic colourful experience', zegt een meisje verwijzend naar de Helpende Henks die in de kelder van Paradiso de Beatlefilm Yellow Submarine voorzien van nieuwe muziek.

Maz Weston verheugt zich nog het meest op de vertoning van Jaws in het Zuiderbad . 'Dj Alec Smart speelt dan op het balkon, terwijl beneden de film draait. De badmeester moet de zwemmers laten gillen en laten meezingen met de filmtune.'