De Amerikaanse actrice Maureen Stapleton is maandag op 80-jarige leeftijd overleden aan een chronische longziekte. Stapleton won meerdere prijzen voor haar rollen in films, televisieseries en theaterproducties, waaronder een Oscar voor haar bijrol in Reds van Warren Beatty.

Stapleton werd ook drie keer genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol. In 1959 was dat voor haar eerste filmrol in Lonelyhearts, in 1971 voor Airport en in 1979 voor haar rol in Woody Allens Interiors. Uiteindelijk won ze de prijs in 1981 voor haar vertolking van een linkse journaliste die afreist naar de Sovjet-Unie in Reds.

Naast haar Oscar won Stapleton een Tony Award voor haar rol in het toneelstuk The Rose Tattoo (1951 ) en een Emmy Award voor de dramaserie Among the Paths of Eden (1967). Ze was de tiende actrice in de geschiedenis die de drie belangrijkste acteerprijzen op het gebied van film, televisie en theater won.

Stapleton stond vooral bekend om haar nuchtere instelling. In haar biografie Hell of a Life uit 1995 schreef ze waar acteren volgens haar om draait. 'Het belangrijkste is dat het publiek wakker blijft', aldus de actrice.

(Bron: AP)