Legendarische scriptdokter achter de camera

Robert Towne regisseert Ask the Dust

Gerhard Busch ,

Het moet even slikken geweest zijn voor Hollywoodlegende Robert Towne. Hij - de Oscarwinnende schrijver van het scenario voor Chinatown - schrijft een script naar John Fante's cultroman Ask the Dust, en geen enkele studio wil met hem in zee. Van 1992 tot 2002 loopt Towne te leuren met het script. Johnny Depp was al bereid gevonden de hoofdrol te spelen, maar de beurzen bleven gesloten.

Het was uiteindelijk Tom Cruise die in 2002 het project op sleeptouw nam. Maar dat was niet nadat Towne voor hem de scripts van Mission: Impossible I en II had opgepoetst. Want naast een legendarische scenarioschrijver is de nu 72- jarige Towne ook een veelgevraagde scriptdokter. Zo mocht hij de scripts van onder andere Bonnie and Clyde, The Godfather, Heaven Can Wait en Frantic opleuken.

De reputatie van scenarioschrijver Towne mag dan groot zijn in Hollywood, net als zijn vriendenkring (Towne gaat regelmatig naar het basketbal met Jack Nicholson, en is inmiddels beste maatjes met Tom Cruise), maar dat betekent nog niet dat hij ook geld krijgt als hij zelf wil regisseren.

Vier films heeft Towne geregisseerd. In ruim twintig jaar tijd. Geen van alle hoogvliegers. Degelijke producties, meer niet. En dat geldt ook voor Ask the Dust. Uiteindelijk niet met Johnny Depp, maar met Colin Farrell in de hoofdrol, als de beginnende schrijver Arturo Bandini, die in het LA van de jaren dertig werkt aan zijn Great American Novel.

Probleem van Bandini - het alter-ego van Fante - is dat hij veel te weinig levenservaring heeft. Iets waar de vurige Mexicaanse serveerster Camilla (Salma Hayek) hem wel bij kan helpen.

Ask the Dust is mooi gefilmd (in Zuid-Afrika nota bene, LA was te duur en te veel veranderd volgens Towne), Farrell en Hayek hebben ook de nodige chemie samen, en er is zowaar wat 'full frontal nudity', maar over de linie is het toch een fletse, ouderwetse film geworden. Deze keer was het Towne zelf die een scriptdokter had kunnen gebruiken.