Kat van Oblomow voorgedragen voor Oscars

Richters film derde Nederlandse inzending

De kat van Oblomow van Hans Richter zal worden ingezonden voor de Oscars om mee te dingen naar de prijs in de categorie Korte animatiefilm. De selectiecommissie van Holland Film koos deze film als Nederlandse inzending nadat bleek dat Lost Cargo geen kans meer kon maken op het beeldje. Na Paul Verhoevens Zwartboek (categorie Beste niet-Engelstalige film) en Diederik van Rooijens Dummy (categorie Korte film), is dit de derde Nederlandse voordracht.

Oorspronkelijk zou Lost Cargo van Pieter Engelsen en Efim Perlis de Nederlandse inzending voor beste korte animatiefilm worden, maar omdat deze al op tv is uitgezonden kan hij niet meer meedingen naar de prijs. De selectiecommissie was aanvankelijk ook al onder de indruk van De kat van Oblomow , maar toen leek het er nog op dat deze film niet op tijd klaar zou zijn. Nu dat toch het geval blijkt, kan hij de plaats van Lost Cargo innemen.

De selectiecommissie van Holland Film voor de korte animatiefilm bestaat uit afgevaardigden van het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAF), de Vereniging voor Nederlandse Animatieproducenten (VNAP) en het Holland Animation Film Festival (HAFF). Zij letten vooral op verhalende films, aangezien die vaak het meeste kans maken bij de Oscaruitreiking.

De kat van Oblomow gaat over twee buurvrouwen die op een regenachtige avond een kat vinden. Ze besluiten het beestje samen te verzorgen, maar er ontstaat al gauw een onderlinge rivaliteit die ontaardt in een hevige strijd tussen de twee dames.

Uit alle inzendingen wereldwijd worden vijf nominaties gekozen. Deze worden 25 januari bekend gemaakt waarna de uitreiking volgt op 25 februari.