Johanna ter Steege eregast NFF

Retrospectief actrice op Nederlands Film Festival

Johanna ter Steege wordt tijdens de 26ste editie van het Nederlands Film Festival (27 september t/m 6 oktober 2006 in Utrecht) in de schijnwerpers gezet als Gast van het Jaar. Met een uitgebreid retrospectief brengt het festival een eerbetoon aan de Nederlandse actrice.

Kern van het retrospectief zijn de vertoningen van Nederlandse en buitenlandse speelfilms waarin Ter Steege (10 mei 1961) een rol vertolkte. Het programma bestaat uit: J'entends plus la guitare (Philippe Garell, 1991), Sweet Emma, Dear Böbe (István Szabó 1992), Paradise Road (Bruce Beresford, 1997), Een vrouw van het noorden (Frans Weisz, 1999), Guernsey (Nanouk Leopold, 2005) en Tot ziens (Heddy Honigmann, 1995). Voor Tot ziens ontving Ter Steege de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Locarno.

De films worden door de actrice zelf ingeleid en na afloop gaat ze in gesprek met het publiek. In talkshows en gesprekken spreekt Ter Steege met aanwezige Nederlandse en buitenlandse tegenspelers en regisseurs over haar loopbaan. Ook is ze te gast in het programma Eten bij de Bios, waar ze haar favoriete filmfragmenten presenteert. Bovendien speelt ze een belangrijke rol in de masterclass acteren van het Binger Filmlab door acteercoach Judith Weston.

Momenteel is Johanna ter Steege bezig met de opnames van de Franse korte film Downtown van Alice Winocour en in juli starten de opnames van L'été indien van de Franse regisseur Alain Raoust, met Ter Steege in een bijrol.