Japanse Nagasaki opent IFFR

Première Heart, Beating in the Dark

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt woensdag 25 januari geopend met de Europese première van Heart, Beating in the Dark van Nagasaki Shunichi. De Japanse regisseur is tevens een van de Filmmakers in Focus. Dertien van zijn films zullen tijdens het festival worden vertoond.

Heart, Beating in the Dark is deels een bewerking van, deels een vervolg op en deels een 'making of' van Nagasaki's eigen, gelijknamige film uit 1982. Festivaldirecteur Sandra den Hamer noemt de openingsfilm aangrijpend. 'Het is een bijzonder geslaagd statement over film en filmmaken. En daarom de perfecte openingsfilm van de 35e editie van het IFFR, waarbij film als kunst centraal staat.'

Nagasaki is dit jaar een van de Filmmakers in Focus. De andere regisseur binnen dit programma is de Amerikaanse regisseur Stephen Dwoskin. Tijdens het IFFR zullen dertien van Nagasaki's films worden vertoond. Het is de eerste keer dat een groot filmfestival buiten Japan een retrospectief aan Nagasaki's werk wijdt. Naast de originele versie van Heart, Beating in the Dark zullen onder andere The Lonely Hearts Club Band in September (1982), The Enchantment (1989) en Dogs (1998) te zien zijn.

(Bron: ANP)