James Cameron: 3D-film is redding bioscoop

Titanic binnenkort ook in 3D

Tijdens de jaarlijkse Digital Cinema Summit in Las Vegas hield Titanic-regisseur James Cameron afgelopen zondag een vurig pleidooi voor de 3D film. Volgens Cameron dé oplossing voor het teruglopende bioscoopbezoek in de Verenigde Staten.

'Het gaat om ons voortbestaan,' meent Cameron, die stelt dat filmmakers het gevecht aan moeten gaan met videopiraterij en de thuisbioscoop. Cameron stelt zijn liefde voor het grote scherm voorop: 'Ik maak geen films voor mobiele telefoons.' Volgens Cameron biedt digitale cinema met 3D-film een unieke bioscoopervaring, die de mensen weer naar de bioscoop kan trekken.

Digitale cinema betekende een ommekeer voor de film en filmproductie. En betekende ook de komst van de digitale projector, die uitermate geschikt is voor het tonen van 3D-films. Voor de oude 3D-films waren twee projectoren nodig, die heel precies op elkaar afgesteld moesten worden. Deze afstelling is voor de digitale projector niet meer nodig, omdat die beide signalen tegelijkertijd kan afspelen. Om de geprojecteerde beelden om te zetten in 3D moet de kijker nog steeds een bril op, net als in de jaren vijftig, alleen kan dat tegenwoordig zonder de groene en rode glazen van weleer.

Cameron schetst een toekomstbeeld waarin de grote studio's ieder jaar een aantal grote films uitbrengt in 3D. Daarnaast kunnen de studio's ook oude klassiekers omzetten in 3D. Zelf overweegt hij om zijn kaskraker Titanic te driedimensonialiseren . Ook Peter Jackson en George Lucas overwegen om hun films Lord of the Rings en Star Wars opnieuw uit te brengen in 3D.