Jackson steunt de wetenschap

Regisseur Lord of the Rings financiert omstreden stamcelonderzoek

De Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson en zijn vrouw, scenarioschrijfster Fran Walsh, doneren 300.000 dollar aan de Universiteit van California. Het geld is bestemd voor het omstreden stamcelonderzoek naar een betere behandeling van de ziekte van Parkinson.

Jackson en Walsh, die Oscars wonnen voor de Lord of the Rings-trilogie, hadden humanitaire redenen voor hun donatie. 'We hebben goede vrienden en familie verloren aan de ziekte van Parkinson. Het leed van de patiënten en hun familie die met deze ziekte te maken krijgen is vreselijk,' aldus Jackson.

Het geld wordt vrijgegeven in de vorm van een beurs, het Bill and Joan Jackson Scholars Fund (genoemd naar Jacksons overleden ouders). Jaarlijks kunnen twee studenten onderzoek doen naar stamcellen aan het Reeve-Irvine Center van de University van California. Het onderzoekscentrum werd opgericht door Superman- acteur Christopher Reeve (1952-2004), die in 1995 verlamd raakte na een paardrijdongeluk.

Stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot verschillende soorten cellen: hun functie ligt in het begin nog niet vast. In theorie is het mogelijk om stamcellen te gebruiken om ziektes als Parkinson en diabetes te genezen, maar dit is alleen nog maar getest op dieren. Het Reeve-Irvine Center is gespecialiseerd in het onderzoek naar menselijke stamcellen, maar is sterk afhankelijk van donaties. De Amerikaanse overheid verschaft, onder druk van katholieke organisaties, geen subsidies aan instituten die menselijke embryo's opkweken voor stamcellen. Dit wordt door katholieken beschouwd als abortus.