Jackie Chan past zich aan

China vond Kungfuheld te kwaadaardig

Na Chinese filmmakers als Lou Ye (Summer Palace), Zhang Yimou (To Live) en Wang Xiaoshuai (Shanghai Dreams) treft Chinese censuur nu ook kungfuheld Jackie Chan. Het script van zijn laatste film Rob-B-Hood is onder druk van de Chinese autoriteiten aangepast. 'Jackie Chan mocht niet zo gemeen zijn', aldus de Aziatische superheld.

'In de eerste versie van de film speelde ik mijn meest kwaadaardige personage ooit. Hij slaat vrouwen en verbrandt mensen met sigaretten. Maar dat mocht niet van de Chinese regering, dus hebben de schrijvers het script aangepast', meldt Chan.

De Chinese regering staat bekend om het bijzonder streng censureren van films. Meestal doen ze dat op grond van de inhoud van films die pijnlijke incidenten uit China's moderne geschiedenis behandelen.

Zo heeft filmmaker Lou Ye een paar weken geleden een filmverbod opgelegd gekregen omdat hij zijn film Summer Palace afgelopen mei op Cannes had vertoond. De Chinese regering had hem dit nadrukkelijk verboden. De film bevat archiefbeelden over de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989.

Rob-B-Hood is het verhaal van een gokverslaafde die een rijke baby kidnapt, maar zich bedenkt en de baby beschermt tegen zijn eigen voormalige werkgevers, een stel gevaarlijke misdadigers.