Israëlische documentaire wint Amnesty-DOEN Award

Prijs voor film over Palestijnse kwestie

De documentaire Avenge But One of My Two Eyes heeft op het Internationaal Film Festival Rotterdam de Amnesty International-DOEN Award gewonnen. De Frans-Israëlische film van filmmaker en vredesactivist Avi Mograbi ontving de prijs gisteren in de Rotterdamse Schouwburg.

In Avenge But One of My Two Eyes stelt Mograbi de Palestijns-Israelische kwestie aan de orde. Rode draad in de documentaire is een telefoongesprek tussen de regisseur en een Palestijnse vriend. In totaal waren tien films over mensenrechten genomineerd voor de DOEN Award, een prijs die wordt uitgereikt door Amnesty International en Stichting DOEN. Andere genomineerden waren onder meer The Death of Mister Lazarescu van Cristi Puiu, Workingman's Death van Michael Glawogger en Out of Status van Sanjna Singh en Pia Sawhney.

De internationale jury vond Avenge But One of My Two Eyes een 'dappere en overtuigende film die de kortzichtigheid van nationalistisch gedachtegoed op een originele manier laat zien'. De jury benadrukte dat het geen politieke keuze was. 'Het ging ons om de film zelf, niet om het conflict. Mograbi slaagt erin geen propaganda te maken,' aldus jury-voorzitter Goran Paskaljevic. Dinsdag werd bekend dat Avenge But One of My Two Eyes is genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire.

Aan de prijs is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden.

Avenge But One of My Two Eyes wordt nog vertoond op het IFFR:
zaterdag 4 februari, 14.30 uur, Cinerama 5