Irakveteraan daagt Moore

Interview misbruikt in Fahrenheit 9/11

Sergeant Peter Damon, die tijdens de gevechten in Irak beide benen verloor, klaagt regisseur Michael Moore aan voor 85 miljoen dollar. Damon beschuldigt Moore van het zonder toestemming gebruiken van een interview met hem in Moores documentaire Fahrenheit 9/11 (2004) en het uit zijn verband rukken van feiten.

Veteraan Damon, die in Irak tijdens een ongeluk met een helicopter beide benen verloor, klaagt Moore en filmstudio Miramax aan voor 85 miljoen wegens ' verlies van reputatie, emotionele schade en persoonlijke vernedering.' Damon vindt dat hij ten onrechte is gebruikt als een symbool tegen de oorlog, terwijl hij altijd achter zijn regering en de oorlog heeft gestaan.

In een interview met NBC is sergeant Peter Damon te zien in een ziekenhuisbed, terwijl hij praat over de nieuwe pijnstillers van het leger. Moore plaatst deze beelden in Fahrenheit 9/11 na een uitspraak van senator Jim McDermott over de regering van Bush. McDermott: 'Ze zeggen dat ze geen veteranen aan hun lot over laten, maar ze laten allerlei veteranen aan hun lot over.'

'Fahrenheit 9/11 impliceert een fictief en vals beeld van een gewonde soldaat die aan zijn lot werd overgelaten, terwijl daar duidelijk geen sprake van was. Hij werd actief gesteund, zowel financieel als emotioneel, door de president, de Verenigde Staten en zijn familie, vrienden, kennissen en omgeving,' aldus advocaat Dennis Lynch.

(Bron: Reuters)