Irakese acteur uit 9/11-thriller mag VS niet in

Geen visum voor Lewis Alsamari

De Iraakse acteur Lewis Alsamari, die een van de kapers speelt in United 93, heeft geen toestemming gekregen van de Amerikaanse autoriteiten om volgende week aanwezig te zijn bij de première van de film op het Tribeca Film Festival in New York, zo liet de acteur weten aan de Engelse krant The Evening Standard.

Alsamari, die al sinds 1995 in Londen woont, vertelde de krant dat hij wel vermoedt waarom hem de toegang tot Amerika is geweigerd: 'Ik ben nog steeds een Irakese staatsburger, en heb gediend in het leger, maar dat was alleen omdat het moest.'

Alsamari zegt dat hij in 1993 is gevlucht uit Irak, twee jaar in Jordanië heeft gezeten en in 1995 in Engeland politiek asiel heeft aangevraagd ( wat hij drie jaar later kreeg).

Een woordvoeder van de Amerikaanse ambassade in Londen weigerde commentaar.

Het is niet de eerste controverse over de film United 93, waarin gespeculeerd wordt over de gebeurtenissen in het enige gekaapte vliegtuig dat de bestemming op 11 september niet haalde. Vermoedelijk omdat de passagiers de kapers overmeesterden, waardoor het vliegtuig neerstortte in een veld in de buurt van Pennsylvania, en niet op het Witte Huis.

Een trailer van de film werd eerder uit bioscopen in New York gehaald, omdat bezoekers emotioneel reageerden op de beelden, en teksten schreeuwden als: 'Te snel!'.