Hendrickx speelt Mata Hari

Frans gesproken film over spionne

Actrice Monic Hendrickx gaat de hoofdrol spelen in een film over de vermeende superspion Mata Hari. Dat heeft regisseur Peter Delpeut donderdag bekendgemaakt. De film is getiteld De laatste liefde van Mata Hari.

De film vertelt over de laatste drie maanden van Mata Hari voordat zij in juli 1917 werd geëxecuteerd. De laatste maanden bloeide er een vriendschap op tussen de Friese courtisane en de jonge non Leonide, die haar bewaakte. Terwijl de non Mata Hari leerde in het aanzicht van de dood met haar eigen turbulente leven in het reine te komen, leerde de spionne de non haar eigen seksualiteit te ontdekken.

Het verhaal is gebaseerd op feiten, zegt regisseur Delpeut. ' Scenariste Céline Linssen heeft zoveel mogelijk informatie uit die tijd proberen te vinden, maar meer dan een paar brieven is er helaas niet over. Het is ook nooit duidelijk geworden of Mata Hari daadwerkelijk geheime informatie heeft verkocht die het leven van Franse of Duitse soldaten in gevaar heeft gebracht.'

Het is bij weten van Delpeut de eerste keer dat er een Nederlandse speelfilm over Mata Hari wordt gemaakt. Het budget van de Frans gesproken film is beraamd op 2,5 miljoen euro. Producent Feature Partners zoekt nog naar een Luxemburgse en een Franse coproducent. Het is de bedoeling dat de opnames in 2007 plaatsvinden.

(Bron: ANP)