In Amerika start vandaag de verkoop van de Toshiba HD DVD Player. Volgens experts kan een HD DVD zes keer zoveel data bevatten, waardoor de HD DVD een betere beeldkwaliteit kan bieden, die het ideaal van de film nog dichter benadert. Originele dvd's zijn door hun beperkte datacapaciteit gedwongen om de film te comprimeren, wat ten koste ging van de beeldkwaliteit. Daarnaast biedt de extra capaciteit ruimte voor nog meer extra's.

De release van de Toshiba HD DVD Player werd enige tijd uitgesteld, zodat de grote Amerikaanse studio's tegelijkertijd hun HD DVD's konden uitbrengen. Van te voren werd verwacht dat de consument zou opdraaien voor de hoge productiekosten , maar dit schijnt mee te vallen. Serenity, de eerst film die Universal op HD DVD heeft uitgebracht, zal volgens ICv2.com 5 dollar duurder zijn dan de gewone dvd. De komende weken zal Universal ook Apollo 13, Jarhead en U-571 uitbrengen. Concurrent Warner Home Video brengt vandaag in de VS The Last Samurai en The Phantom of the Opera vanuit.

In Amerika is Universal een van de grotere spelers, maar in Nederland blijft het rustig. Monique Messelink van Universal Pictures Benelux BV stelt dat pas na de zomer de eerste HD DVD titels in Nederland verwacht kunnen worden. Dit heeft te maken met een strategie waarbij er eerst wordt gekeken of de nieuwe technologie aanslaat. De flop van de Universal Media Disc (UMD), speciale schijfjes voor de Playstation Portable, heeft voorzichtig gemaakt. Messelink: 'UMD werd niet het succes wat van te voren door verschillende maatschappijen was verwacht.'

A-Film Distributions, de grootste onafhankelijke filmdistributeur van de Benelux, testte afgelopen augustus de markt met de HD DVD-versie van de film Vet Hard, maar daar bleef het bij. Volgens een woordvoerster zijn het de grote Amerikaanse maatschappijen die de ontwikkelingen zullen bepalen.