Griezelbus in Amerika bekroond

Jeugdfilm uitgeroepen tot Beste Film

De Nederlandse jeugdfilm De Griezelbus van regisseur Pieter Kuijpers is op het Chicago International Children's Film Festival (CICFF) bekroond als beste film. Dat heeft producent Bos Bros. woensdag bekendgemaakt. Het CICFF is het grootste kinderfilmfestival van Noord-Amerika.

Ook de Nederlandse jeugdfilm Het Paard van Sinterklaas viel in de prijzen. De productie van regisseur Mischa Kamp kreeg de tweede prijs van de kinderjury en de derde prijs van de volwassen jury.

De Griezelbus is gebaseerd op de populaire kinderboekenreeks van schrijver Paul van Loon. De productie trok in Nederland 225.000 bezoekers. Hij werd al verkocht aan diverse landen, waaronder Duitsland, Japan en Spanje. Producent Bos Bros. heeft goede hoop dat de film na het winnen van de hoofdprijs op het CICFF ook aan Noord-Amerika wordt verkocht.

Het Paard van Sinterklaas gaat over het Chinese meisje Winky Wong, dat niets liever wil dan een paard krijgen van Sinterklaas. De jeugdfilm won eerder al op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf voor beste scenario en werd in Vlaanderen bekroond met de publieksprijs op het grote Filmfestival van Gent. Van zowel De Griezelbus als Het Paard van Sinterklaas is een vervolg in de maak.

(Bron: ANP)