Gouden Film voor De Griezelbus

Familiefilms populair in 2005

De familiefilm De Griezelbus van Pieter Kuijpers is bekroond met de Gouden Film. Deze prijs wordt toegekend aan Nederlandse films die in de bioscoop meer dan 100.000 bezoekers trekken. In 2005 waren het vooral familiefilms die de prijs in de wacht sleepten.

Vorig jaar wonnen acht producties de Gouden Film. Zes daarvan waren familiefilms: Erik of 't klein insectenboek, Floris, Lepel, Kameleon 2, Zoop in Afrika en Het paard van Sinterklaas. De andere twee prijzen gingen naar Vet hard en Het Schnitzelparadijs.

Sinds 2001 reiken het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film de Gouden en Platina Film uit. De Platina Film is voor films met meer dan 400.000 bezoekers. Ook deze prijs wordt vaak gewonnen door familiefilms. In 2005 kreeg Pluk van de petteflet als enige productie de Platina Film.

De Griezelbus is gebaseerd op de boeken van Paul van Loon en gaat over de elfjarige Onnoval. Als de duivelse Ferluci één van Onnovals zelfgeschreven verhalen afpakt, heeft dat verregaande gevolgen voor een schoolreisje van Onnovals klas. Regisseur Kuijpers won in 2003 ook al de Gouden Film voor Van God los.

(Bron: Nederlands Film Festival)