Glue wint prijs jongerenjury

Argentijnse film gaat in MovieZone draaien

De Argentijnse film Glue is de winnaar van het Gouden MovieSquad Schild 2006. Dat maakte het Internationaal Film Festival Rotterdam donderdag bekend. Jongerenjury MovieSquad Rotterdam reikte de prijs donderdag in de Rotterdamse Schouwburg uit aan filmmaker Alexis Dos Santos.

De film komt dankzij de jongerenprijs in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma voor jongeren. De jury, bestaande uit vijf jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, beoordeelde tijdens het festival een selectie van zeventien films. Dos Santos ontvangt een geldbedrag van 2000 euro om de film onder de aandacht van jongeren te brengen.

De MovieSquad Award is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) en de grote Nederlandse filmfestivals. Glue is ook genomineerd voor een Tiger Award.

De films A Mexican Story van Arturo Aristakisian (Mexico/Rusland) en Hei tie de ri zi van Wang Bing (China) kregen woensdag de Arte France Cinema Awards met elk een waarde van 10.000 euro. De zesde Prince Claus Fund Film Grant werd diezelfde avond uitgereikt de Indiase filmmaker Anup Singh voor zijn productie Lasya. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een filmmaker uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of de Caraïben. Singh ontving 15.000 euro.

De documentaire Avenge But One Of My Two Eyes van Avi Mograbi (Frankrijk/Israël) won woensdag de Amnesty International DOEN Award. De filmmaker kreeg een beurs van 5000 euro voor zijn productie. De film is opgenomen in het programma van het Amnesty International Filmfestival (8 t/m 12 maart).

(Bron: ANP)