George Clooney onschuldig

Geen sprake van plagiaat bij Syriana

De Amerikaanse filmster George Clooney heeft zich, volgens een Franse rechtbank, niet schuldig gemaakt aan plagiaat bij de film Syriana (2005). De rechter verwierp daarmee de aanklacht van de Franse scenarioschrijfster Stéphanie Vergniault.

Vergniault beweert dat verschillende scènes uit de door Clooney geproduceerde film Syriana overeenkomsten vertonen met delen van haar niet-verfilmde script Oversight, dat ze ontwikkelde tussen 1997 en 2003. Beide teksten gaan over intriges van Amerikaanse geheimagenten rond oliebedrijven in de Perzische Golf, maar de overeenkomsten zijn volgens de rechtbank gebaseerd op toeval.

De rechter vindt ook dat Vergniault, die een schadevergoeding eiste van twee miljoen euro, niet kan bewijzen dat zij haar scenario heeft verstuurd aan een Canadees bedrijf dat nauwe banden heeft met de Amerikaanse filmstudio Warner Bros, de studio achter Syriana.

Syriana-regisseur en -schrijver Stephen Gaghan stelde eerder dat zijn script is geïnspireerd op de autobiografie van oud -CIA-agent Robert Baer. Het script was afgelopen maart nog genomineerd voor een Oscar.