Geen Philip Morris meer in films

Sigarettenfabrikant bang voor schadeclaims

Philip Morris wil zijn sigaretten niet meer in films of televisieseries zien. De Amerikaanse sigarettenfabrikant zegt zich de onderzoeken aan te trekken waaruit blijkt dat jongeren vooral tot roken worden aangezet doordat ze filmsterren een sigaret zien opsteken.

'We doen een beroep op de entertainmentbedrijven om afbeeldingen van onze merken en de beeldmerken die erbij horen, van het scherm te weren', luidde de tekst in een advertentie die het bedrijf in Variety en The Hollywood Reporter plaatste.

Volgens critici probeert het tabaksconcern zich echter vooral in te dekken tegen mogelijk rechtszaken. Het bekendste merk van het concern, Marlboro, was alleen al in de afgelopen vijftien jaar in 74 films te zien.

In de film Thank you for Smoking, die nu in de bioscopen draait, oppert een lobbyist voor de tabaksindustrie dat er meer gerookt moet worden in films. Al in de tijd van de zwijgende cinema, legt deze Naylor in de film uit, was het de product placement van de sigarettenindustrie die voor een enorme toename van het aantal rokers zorgde.

Vrijwel elke mannelijke filmster van de jaren twintig en dertig speelde ook in tabaksreclames. Tot ver in de jaren tachtig werden 'key players' in Hollywood van gratis sigaretten voorzien.