Franse filmmaker Gérard Oury overleden

Regisseur La Grande Vadrouille werd 87

De Franse filmmaker Gérard Oury is donderdag overleden. De regisseur van onder meer La Grande Vadrouille, een van de populairste Franse films aller tijden, stierf op 87-jarige leeftijd in zijn huis in de badplaats Saint-Tropez.

La Grande Vadrouille (1966), ook door de Nederlandse bioscopen herhaaldelijk hervertoond, heette in het Engels Don't Look Now, We're Being Shot At. De film, met Louis de Funès (als driftige dirigent), André Bourvil en hun Britse collega Terry Thomas in de voornaamste rollen, gaat over een geallieerde piloot die probeert het bezette Frankrijk te ontvluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kaskraker trok 17 miljoen mensen naar de bioscoop, een Frans record dat pas 32 jaar later werd verbroken door de film Titanic. Vooral de scène waarin De Funès en Bourvil tussen de stoelendansende Duitsers terechtkomen en uiteindelijk maar meedoen, deed de bioscoopbezoekers zich op de knieën slaan van het lachen.

Oury maakte in de jaren zestig en zeventig een reeks zeer succesvolle komische producties. In veel daarvan waren hoofdrollen weggelegd voor de komieken Louis de Funès en Bourvil. De laatste speelde onder meer in de hit Le Cerveau (The Brain) en De Funès speelde de titelrol in Les Aventures De Rabbi Jacob.

De filmmaker werd in 1919 geboren in Parijs. Hij begon zijn carrière als theateracteur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte de joodse Oury naar Monaco en Zwitserland. In de jaren vijftig speelde hij rollen als Fransman in Britse films, maar later koos hij voor regie. Hij maakte zeventien films.

(Bron: ANP/AFP)