Filmmuseum-productie naar Cannes

Fay Lovsky maakte soundtrack Le mystère de la Tour Eiffel

De stille film Le mystère de la Tour Eiffel van het Filmmuseum is geselecteerd voor Cannes Classics, een programma-onderdeel van het filmfestival van Cannes. De film wordt vertoond met een soundtrack van Fay Lovsky. Het Filmmuseum was vorig jaar ook in Cannes vertegenwoordigd, met de film Beyond the Rocks.

Het Filmmuseum bezit voor zover bekend de enige bestaande kopie ter wereld van de avonturenfilm Le mystère de la Tour Eiffel, een productie van de Fransman Julien Duvivier uit 1927. Hierin dreigt de naïeve kermisartiest Achilles Saturnin een enorme erfenis mis te lopen, tenzij hij het opneemt tegen de misdaadbende Ku Klux Eiffel.

Fay Lovsky schreef een soundtrack voor de film. De Nederlandse zangeres en componiste reisde speciaal af naar Parijs om geluidsfragmenten op te nemen. Zo heeft ze op de Eiffeltoren het huilen van de wind en het galmen van de oude stalen trappen geregistreerd. Ook nam ze het geroezemoes op in de Franse cafés en restaurants.

Cannes Classics werd in 2004 in het leven geroepen om via nieuwe kopieën van klassiekers ons filmerfgoed onder de aandacht te brengen. Dit jaar bevat het programma naast de vertoning van Le mystère de la Tour Eiffel onder meer hommages aan Carol Reed en Norman McLaren, nieuwe restauraties van Eisensteins Oktober (1926), Cabiria van Giovanni Pastrone (1914) en de documentaire John Ford/John Wayne: The Filmmaker and The Legend (Sam Pollard, VS 2006).