Europese prijzen voor Nederlandse films

Televisiefilm en documentaire winnen op Prix Europa 2006

De telefilm De uitverkorene van Theu Boermans en de documentaire La vie en chantant van Patrick Bisschops hebben op het internationaal Prix Europa festival in Berlijn een prijs gewonnen.

De uitverkorene werd uitgeroepen tot beste tv-drama. Deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film, uitgezonden door de VPRO, vertelt het verhaal van Peter van der Laan. Hij richtte samen met zijn broer het Baan Company op. Het bedrijf groeide uit tot een miljardenconcern, maar ging ten onder door een boekhoudschandaal.

De jury noemde De uitverkorene een 'goed gestructureerde film waar belangrijke levensvragen worden gesteld, maar niet altijd worden beantwoord. Het strak geschreven script, de sterke cast en de uitstekende regie nemen ons mee op een zoektocht naar De Waarheid.'

La vie en chantant werd bekroond met de speciale Prix Europa-prijs. De film is een documentaire over het café Les Olivettes in Luik, waar onder pianobegeleiding door de gasten chansons worden gezongen. 'Met een gevoelige manier van filmen leidt de regisseur het publiek naar een Belgische wereld vol leven, liefde, ontroering en veel beroerde zangkunsten,' aldus de jury.