Eastwood ontvangt oeuvreprijs

BAFTA eert Amerikaan in november

De Amerikaanse acteur/regisseur Clint Eastwood wordt op 2 november 2006 tijdens de 15de editie van de Brittania Awards onderscheiden met de Stanley Kubrick Award voor zijn hele oeuvre. De Britannia Awards worden door de in Los Angeles gevestigde afdeling van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) toegekend.

Clint Eastwood (76) werd in de jaren zestig bekend door Sergio Leone's spaghettiwesterns A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965) en The Good, the Bad and the Ugly (1966). Later speelde hij memorabele rollen in onder andere de Dirty Harry-filmreeks, Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979) en In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993).

Hij maakte in 1971 zijn regiedebuut met de film Play Misty For Me. In zijn carrière won hij twee Oscars voor beste regie, voor Unforgiven in 1993 en voor Million Dollar Baby in 2005.

'Hij is een enorm creatieve kracht, zowel voor als achter de camera. Het doet ons dan ook een groot plezier hem te eren met onze belangrijkste filmprijs,' aldus Peter G.A. Morris, voorzitter van de BAFTA-afdeling in Los Angeles.

Eerder ontvingen onder anderen acteurs Tom Cruise en Tom Hanks en regisseur Martin Scorsese de Stanley Kubrick Award.