Disney haalt bezem door filmdivisie

650 banen weg, minder films gepland

Het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney gaat 650 banen schrappen bij zijn filmdivisie. Ook wil het concern het aantal geproduceerde films terugdringen tot twaalf à dertien per jaar. Nu verschijnen er nog veertien tot achttien per jaar.

De hardste klappen vallen bij dochteronderneming Touchstone, die zich meer op volwassenen richt. Met de reorganisatie wil Disney de winstgevendheid van de divisie verhogen. Het entertainmentblad Variety had vorige week al gemeld dat het bedrijf zijn filmactiviteiten wilde terugdringen.

In de plannen is geen plek meer voor het huidige hoofd van de productietak, Nina Jacobson. Zij wordt vervangen door Oren Aviv, de huidige marketingdirecteur van Walt Disney Studios. Het is onduidelijk of Jacobson vrijwillig is vertrokken.

De reorganisatie komt voor de werknemers op een wrang moment. De filmstudio viert momenteel grote successen met het tweede deel van Pirates of the Caribbean, waarin Johnny Depp wederom de hoofdrol vervult. De Disney-studio heeft dit jaar echter ook een aantal grote flops op zijn naam staan.

(Bron: ANP)