De Oscarnacht 2006 in quotes

De leukste uitspraken op een rij

Jenny Hoogeboom ,

Met ruim drieduizend genodigden en een miljard kijkers wereldwijd is de Oscaruitreiking het grootste filmevenement van het jaar. Door alle aanwezige pers krijgen de filmsterren geen moment rust en dat betekent dat elk woord wordt vastgelegd. Cinema.nl zette de leukste uitspraken op een rij.

'Björk kan er helaas niet bij zijn. Ze deed haar Oscar-jurk aan en Dick Cheney schoot haar neer.'
Presentator Jon Stewart over Björks omstreden zwanenjurk uit 2001 en Cheney's jachtongeluk van vorige maand, waarbij hij per ongeluk een vriend neerschoot.

'Ik wil graag iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan de film, vooral Brendan Gleeson en Ruaidhri Conroy. Ruaidhri, jammer dat je er niet bij kunt zijn vanavond. Ik hoop dat ze je de volgende keer wel het land in laten.'
Martin McDonagh, maker van de bekroonde korte film Six Shooter.

'Ik blijf zo braaf dat ik aan het eind van de avond een aureool heb.'
Modeontwerper en interviewer Isaac Mizrahi belooft zich te gedragen op de rode loper, waar hij beroemdheden interviewt voor betaalzender E !. Mizrahi raakte afgelopen januari in opspraak toen hij op de rode loper van de Golden Globes beroemdheden betastte en intieme vragen stelde.

'Oscar wordt het in elk geval niet.'
De zeven maanden zwangere Rachel Weisz, winnares in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol, beantwoordt op de rode loper de vraag hoe ze haar baby zal gaan noemen.

'Vanavond staan we stil bij de allerbeste films - met mij, de vierde mannelijke hoofdrolspeler uit Death to Smoochy.'
Presentator Jon Stewart maakt duidelijk dat hij zijn eigen acteercarrière niet al te serieus neemt.

'Het is net alsof ik de film weer zie.'
Yves Darondeau, een van de makers van de bekroonde documentaire March of the Penguins, als reactie op de vele smokings in de zaal. Co-regisseur Luc Jacquet begon zijn dankwoord met het fluiten van een deuntje, wat volgens hem pinguïns was voor 'bedankt'.

'Ik doe mijn eigen stunts.'
Actrice Jennifer Garner, nadat ze bijna struikelde op het podium.

'Ik heb me niet echt voorbereid omdat ik dacht dat één van de vier anderen zou winnen, dus... vreemd.'
Acteur/regisseur George Clooney na het winnen van een Oscar voor zijn bijrol in Syriana.

'Ik bedoelde mijn man en mijn dochter .'
Crash-producente Cathy Schulman legt aan journalisten uit waarom ze na het winnen van de Oscar voor Beste Film in haar speech 'mijn man en mijn vrouw' bedankte.

'Ik moest het gewoon doen. Het maakte zo goed duidelijk waar liefde nou echt om draait.'
Oscar-winnaar Ang Lee vertelt waarom hij Brokeback Mountain wilde regisseren.

'Amerikanen willen niet dat cowboys homo zijn.'
Scenarioschrijver Larry McMurtry denkt te weten waarom het door hem geschreven Brokeback Mountain geen prijs won voor beste film.

' Hoezo zijn zij de meest enthousiaste mensen van de avond?'
Jon Stewart reageert op het overenthousiaste, vol met scheldwoorden zittende dankwoord van rapgroep Three 6 Maffia. De groep won een Oscar voor het nummer It's Hard Out Here for a Pimp uit de film Hustle & Flow. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Oscars dat een rapgroep optrad tijdens de ceremonie.

'Dat is het grappige aan het winnen van een Oscar: het zal voor altijd met je naam verbonden zijn. Dan wordt het opeens: Oscar-winnaar George Clooney, in 1997 benoemd tot meest sexy man op aarde, is vandaag om het leven gekomen bij een bizar ongeluk.'
Acteur/regisseur George Clooney beseft dat zijn eerste Oscar hem waarschijnlijk nog lang zal achtervolgen.

(Bron: AP/BBC News)