In het eerste kwartaal van dit jaar hebben minder mensen een bezoek aan de bioscoop gebracht dan in dezelfde periode in 2005. Het gaat om een daling van ruim 12 procent. De inkomsten aan de kassa zijn gedaald met 11,8 procent, volgens Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie van de Cinematografie (NFC).

De trend van het dalende bioscoopbezoek lijkt vooralsnog door te zetten. De bioscopen trokken vorig jaar ruim 11 procent minder bezoekers dan het jaar ervoor. In 2004 daalde het aantal bioscoopbezoekers ook al met 10 procent. Wolfers ziet het illegaal downloaden van films als een van de belangrijkste oorzaken voor de daling.

Een andere oorzaak voor het slechte eerste kwartaal is de lage bezoekersaantallen voor Nederlandse films. Het marktaandeel is tot nu toe zelfs flink lager dan in de voorgaande jaren: 5,2 procent van het totaal aantal bioscoopbezoekers ging naar een productie van eigen bodem. Over heel 2005 steeg het aantal mensen dat een Nederlandse film ging bekijken nog ten opzichte van 2004 met ruim 30 procent naar 2,8 miljoen verkochte kaartjes.

Wolfers heeft goede hoop op een positieve ommezwaai later dit jaar. 'De films die het moeten gaan doen, zijn Zoop in India, Nachtrit, Wild Romance en niet te vergeten Zwartboek. Het hadden er wel meer mogen zijn.' Hij mist vooral de familiefilms, die vorig jaar goed vertegenwoordigd waren op het witte doek en volle zalen trokken.

Wolfers verwacht dat er ook vanuit het buitenland nog een aantal kaskrakers aankomen, zoals The Da Vinci Code en Mission Impossible 3 .

(Bron: ANP)