Da Vinci-soap duurt voort

Azië in verzet tegen The Da Vinci Code

Alsof Ron Howard's The Da Vinci Code nog niet genoeg te lijden heeft onder de slechte kritieken, wordt de film in Azië ook nog eens tegengewerkt door gepikeerde katholieken.

Zhang Shijiang, hoofdredacteur van de katholieke krant Jinde Weekly, riep alle gelovigen op niet naar de film te gaan. De reden: 'De film behandelt ons geloof op een niet-wetenschappelijke manier.'

Producent Sony ondervond ook problemen in India, waar de film ondanks voorgestelde aanpassingen niet langs de censor kwam. De première is uitgesteld tot 26 mei.

En in Thailand hebben veel mensen zich opgewonden over de beslissing van de censor om de laatste tien minuten uit de film te snijden. De Bangkok Post van vrijdag 19 mei had een hele pagina uitgetrokken voor de reacties.

Enkele citaten: ' Hoe kan het grote publiek, dat voornamelijk bestaat uit boeddhisten, zo'n absurde beslissing accepteren?' 'Ik ben katholiek, maar ik wil niet dat mijn kerk bepaalt wat ik wel of niet mag zien.' En weer ander meldde dat hij blij was dat hij het boek nog had kunnen lezen, 'voordat de laatste 30 pagina's er uit gescheurd waren door een Inquisitie.'