Crash wint Oscar beste film

Geen Oscar voor Paradise Now

De Oscar voor beste film is verrassend naar Crash gegaan. Favoriet was Ang Lee's film Brokeback Mountain. Lee kreeg wel de Oscar voor beste regie. Crash en Brokeback Mountain kregen elk drie Oscars. De Oscar voor beste niet-Engelstalige film ging naar de Zuid-Afrikaanse film Tsotsi. De Nederlandse productie Paradise Now was ook in die categorie genomineerd.

De Oscar voor beste actrice ging zoals verwacht naar Reese Witherspoon voor haar vertolking van June Carter in Walk the Line. Philip Seymour Hoffman kreeg de Oscar voor beste acteur, voor zijn rol van Truman Capote in de film Capote. De Academy Awards voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol gingen naar respectievelijk George Clooney (Syriana) en Rachel Weisz (The Constant Gardener ).

Crash, een film over raciale conflicten tussen een aantal inwoners van Los Angeles wier levens elkaar kruisen bij een verkeersongeluk, won in totaal drie Oscars: die voor beste film, voor beste originele scenario en voor montage.

Naast de regieprijs voor Ang Lee won Brokeback Mountain Oscars voor beste bewerkte scenario en beste muziek. Brokeback Mountain had acht Oscarnominaties.

Ook Memoirs of a Geisha won drie Oscars: voor camerawerk, art direction en kostuums. King Kong won eveneens drie onderscheidingen: voor geluidsmontage, geluidmixing en voor visuele effecten.

De prijs voor beste documentaire ging naar March of the Penguins. De Oscar voor beste animatiefilm werd gewonnen door Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit.

De Oscars werden uitgereikt in het Kodak Theatre in Hollywood. Controversiële politieke uitspraken ontbraken in de speeches van de winnaars. George Clooney, wiens Good Night, and Good Luck genomineerd was voor beste film en beste regie, zei bij het in ontvangst nemen van de Oscar voor beste mannelijke bijrol: 'Het rare van een Academy Award winnen is dat het van nu af aan altijd met je naam geassocieerd wordt. Oscar-winnaar George Clooney, meest sexy man van 1997, Batman, is omgekomen in een bizar ongeluk.'

De rumoerigste speech kwam van hiphopgroep Three 6 Mafia, die de Oscar voor beste song wonnen, voor It's Hard Out Here for a Pimp (uit Hustle & Flow). Omroep ABC piepte in de uitzending sommige aanstootgevende woorden van de rapgroep weg. De groep bracht het winnende liedje eerder op de avond ten gehore in een aangepaste versie, waarbij het woord 'bitches' werd vervangen door 'witches'.