Clooney ten strijde tegen website

Gawker zou stalkers op ideeën kunnen brengen

De Amerikaanse acteur George Clooney is de strijd aangegaan met een internetsite die melding maakt van plaatsen waar fans beroemdheden tegen het lijf kunnen lopen. De site Gawker (gaper) voorziet de plaatsen ook van kaarten en routebeschrijvingen.

Clooney vreest dat de site obsessieve fans op een idee kan brengen en is een actie begonnen om Gawker uit de lucht te halen. Daartoe stapt hij niet naar de rechter, maar overvoert hij de site met nutteloze en onjuiste informatie over de zogenaamde favoriete winkels en restaurants van beroemdheden. In een brief heeft hij andere sterren opgeroepen hetzelfde te doen.

'Een paar honderd conflicterende waarnemingen en deze site is volkomen waardeloos. Het is helemaal niet nodig nieuwe wetten op te stellen om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Dat is de grap ervan. En dan leunen we achterover en genieten we ervan ', schreef de acteur.

De website Gawker die zich omschrijft als 'ziek en psychotisch', reageerde door zichzelf samen met Clooney uit te roepen tot 'De as van het kwaad'. 'Waarnemingen worden ingestuurd door lezers en door George Clooney', adverteert Gawker. De site zegt steeds een kwartier te wachten voordat een melding op het net wordt gezet, om de beroemdheden nog de kans te geven zich uit de voeten te maken.

(Bron: ANP)