Caché beste film van het jaar

Nederlandse filmjournalisten kiezen favorieten

De Franse thriller Caché van Michael Haneke is door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) gekozen tot beste internationale film van dit jaar. Nachtrit van Dana Nechushtan wint de prijs voor beste Nederlandse film.

Caché gaat over Georges, een tv-presentator die wordt gestalkt door iemand die video-opnames van zijn huis heeft gemaakt. Wanneer de banden die hij ontvangt steeds persoonlijker worden en de politie niets doet, gaat Georges zelf op onderzoek uit. Haneke won afgelopen voorjaar op het Filmfestival van Cannes ook een Gouden Palm voor beste regie.

Nachtrit won in september op het Nederlands Filmfestival twee Gouden Kalveren voor de hoofdrolspelers Frank Lammers en Fedja van Huêt. De film is het verhaal van taxichauffeur Dennis van der Horst die zichzelf volledig in de schulden werkt tijdens de Amsterdamse taxioorlog in 2000.

De tweede plaats op de lijst met beste internationale films is voor Alejandro González Iñárritu's indringende drama Babel. Drievoudig Oscarwinnaar Brokeback Mountain van Ang Lee deelt de derde plaats met de 9/11- film United 93 van Paul Greengrass.

Bij de Nederlandse films is de tweede plaats voor Alex van Warmerdams Ober en staat Gouden Kalf-winnaar Zwartboek van Paul Verhoeven op drie.

De NKF reikt sinds 2004 prijzen uit voor de beste films van het jaar. In 2004 wonnen Fatih Akins Gegen die Wand en Eddy Terstalls Simon. In 2005 waren Robert Rodriguez' en Frank Millers Sin City en Nanouk Leopolds Guernsey de beste films.