Borat beperkt te zien in VS

Fox schrapt meer dan de helft van de vertoningen

De nieuwe omstreden film van Borat, de fictieve Kazachstaanse reporter die wordt gespeeld door de Britse komiek Sacha Baron Cohen, wordt in de Verenigde Staten slechts op beperkte schaal in omloop gebracht. Distributeur Twentieth Century Fox heeft de vertoning in meer dan de helft van de bioscopen geschrapt.

De belangstelling onder de Amerikanen zou te gering zijn, meldde Bruce Snyder , hoofd distributie van Fox. Uit onderzoek is gebleken dat weinig Amerikanen, slechts 27%, van de film gehoord hebben, ondanks alle aandacht die Borat in de media heeft gehad

In de film Borat: Cultural Learnings of America to Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan presenteert de Kazachstaanse reporter zijn vaderland als een vrouwonvriendelijk, paardenpis drinkend volk. Dit tot ongenoegen van de Kazachstaanse autoriteiten. Zij vinden dat de komiek met zijn satire het land grote schade berokkent en de film zal daarom ook niet in Kazachstan te zien zijn.

De film maakt op 3 november zijn debuut in achthonderd bioscopen in de VS, in plaats van de 2200 zalen die stonden gepland . Nooit eerder is er in Amerika zo'n scherpe daling geweest. Toch hoopt Fox dat de film na het openingsweekend alsnog zal aanslaan. Snyder: 'De film is als een concert, je móet het gewoon in een grote zaal zien'

Amerikaanse filmrecensenten hebben de film als racistisch, antisemitisch, smakeloos en politiek incorrect omschreven, maar ook als bijzonder grappig en hilarisch. Borat draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen.

(Bron: ANP)