Blu-ray dvd's vernieuwd

Opslagruimte verdubbeld van 25 naar 50 GB

Sony Pictures brengt vandaag in Amerika de eerste film op een 50GB Blu-ray schijfje uit, Click met Adam Sandler. Later dit jaar volgen ook Century Fox en Lionsgate met dvd's op dit nieuwe formaat.

Click is de eerste van drie films die Sony Pictures binnenkort zal uitbrengen . Black Hawk Down en Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby liggen vanaf 14 november en 12 december in dit formaat in Amerika in de winkel. 20th Century Fox en Lionsgate brengen later dit jaar respectievelijk Kingdom of Heaven en The Descent uit.

Een half jaar geleden kwamen de eerste 25GB Blu-ray films al op de markt. Doordat er veel meer ruimte beschikbaar is op de 50GB schijfjes zullen, naast de film, ook alle extra's in high-definition te zien zijn.

Blu-ray concurreert hevig met een ander nieuw dvd-formaat, HD DVD. Waar Blu-ray meer opslagruimte heeft, is HD DVD goedkoper om te produceren. Het Blu-ray consortium bestaat uit invloedrijke spelers zoals Philips, Sony, Samsung, Apple , Twentieth Century Fox en Walt Disney Pictures. In het HD-DVD kamp staan even belangrijke organisaties zoals Microsoft, Intel, Toshiba, NEC, Sanyo en Universal Studio's.

In Nederland is er nog maar een handvol spelers op de markt die Blu-ray schijfjes kunnen afspelen. Wanneer de eerste 50GB Blu-ray dvd in Nederland uitkomt, is nog niet bekend. Wel is vanaf vorige week Ron Howards The Da Vinci Code te huur op 25GB Blu-ray dvd.