Pathé-bioscopen in Amsterdam kennen sinds de instelling van het bioscoopverbod in 2003 minder incidenten. Dat maakte Pathé vandaag bekend. Zette de bioscoopketen in 2004 nog 52 lastige bezoekers op straat, in 2005 waren het er 34. Het verbod geldt alleen in Amsterdam, waar jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen mensen de Pathé-bioscopen bezoeken.

Het bioscoopverbod werd in 2003 met instemming van politie, justitie en gemeente ingesteld naar aanleiding van relletjes in de Amsterdamse Pathé- bioscoop De Munt. Ongeveer tachtig jongeren zorgden toen voor zoveel overlast dat ze door de bioscoop werden weggestuurd. De politie moest er vervolgens aan te pas komen om de relschoppers te kalmeren.

Sindsdien riskeert elke bezoeker die tijdens de film belt, te hard praat, met dingen gooit of op een andere manier de rust verstoort een bioscoopverbod. De gegevens van de bezoeker worden dan genoteerd en de persoon mag niet meer terugkomen. Gebeurt dit wel en zorgt de bezoeker weer voor problemen, dan is er officieel sprake van huisvredebreuk en moet de bezoeker voor de rechter verschijnen. Volgens Pathé is dit nog niet voorgekomen.

(Bron: ANP)