Bioscoopketens weren controversiële film

Death of a President in de ban

Twee belangrijke bioscoopketens in de VS hebben bekendgemaakt dat zij de controversiële film Death of a President, waarin met behulp van digitale technieken wordt getoond hoe president George W. Bush wordt doodgeschoten, niet zullen vertonen. Een derde keten overweegt zich bij dit besluit aan te sluiten.

De belangrijkste bioscoopketen in de VS is de Regal Entertainment Group, met meer dan 6,300 doeken in veertig staten. Regal-woordvoerder Dick Westerling meldde dat ze de film niet zullen vertonen, met als reden: 'Wij vinden het niet gepast de toekomstige dood van een president in onze bioscopen te laten zien.'

Producent Newmarket, dat in 2004 Mel Gibsons controversiële Passion of the Christ uitbracht, verdedigt de film van de Britse regisseur Gabriel Range, en noemt het een intelligente thriller.

Death of a President beleefde de wereldpremière in september tijdens het filmfestival in Toronto, waar het werd onderscheiden met de FIPRESCI Prijs, een prijs die wordt toegekend door internationale filmjournalisten.

Newmarket is vastbesloten de film op 27 oktober uit te brengen en richt zich op regionale bioscopen en het art house- circuit.