Bioscoopbezoek daalt opnieuw

Madagascar best bezochte film van 2005

De Nederlandse bioscopen hebben in 2005 weer minder bezoekers getrokken dan het jaar daarvoor. Het aantal bezoekers daalde met 11,2 procent ten opzichte van 2004, maakten de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) dinsdag bekend. Als belangrijkste oorzaken noemt de branche het gebrek aan grote titels en de piraterij op internet.

In 2004 daalde het aantal bezoekers al met 10 procent. Dat jaar kochten ruim 22 miljoen mensen een kaartje. In 2005 waren dat er minder dan 20 miljoen. De best bezochte bioscoopfilm van vorig jaar was de animatiefilm Madagascar. De gemiddelde prijs van een bioscoopkaartje werd 3 procent lager en bedraagt nu 6, 57 euro.

Een lichtpuntje vorig jaar was het aantal bezoekers dat de Nederlandse films trokken. Dit steeg met 30,8 procent naar in totaal 2,8 miljoen verkochte kaartjes. De best bezochte Nederlandse films van dit jaar waren De Kameleon 2 (418.000 bezoekers), Zoop in Afrika (390.000), Het paard van Sinterklaas en Het Schnitzelparadijs (beide 360.000).

De Nederlandse bioscoopbranche wees dinsdag het illegaal downloaden van films op internet aan als een van de belangrijkste oorzaken van de omzetproblemen. Om die piraterij te bestrijden wil de sector dat downloaden van illegale bronnen zonder meer wordt verboden. Hiervoor moet de wet worden aangepast naar het model dat voor software geldt. De filmbranche heeft daarvoor de hulp nodig van de overheid.

De bioscopen hopen dat 2006 weer een stijging van het aantal bezoekers oplevert. De branche verwacht veel van grote titels als The Da Vinci Code (met Tom Hanks), Pirates of the Caribbean II, Superman Returns, Final Destination 3, Zwartboek ( van Paul Verhoeven), de Herman Brood-film Wild Romance en het 21e James Bond- avontuur Casino Royale.

(Bron: ANP)