Apple verkoopt nu ook films

Filmverkoop via iTunes in 2007 in Nederland

Apple heeft het aanbod van zijn muziekwinkel iTunes uitgebreid met films. Het Amerikaanse computerbedrijf heeft daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met Walt Disney. Klanten kunnen voor tussen de 9,99 dollar en 14,99 dollar films kopen uit de studio's van Disney. Daaronder bevinden zich ook Pixar, Touchstone en Miramax. Het aanbod beslaat ongeveer 75 films.

De aankondiging komt niet als een verrassing. Al maanden circuleren er geruchten dat Apple in de filmverkoop wilde stappen, in navolging van concurrenten waaronder Amazon. Populaire televisieseries, zoals Desperate Housewives en Lost, waren al in de internetwinkel iTunes te vinden.

De films kunnen worden bekeken op een iPod-muziekspeler of op een computer. De filmbibliotheek is voorlopig alleen beschikbaar voor Amerikaanse consumenten. Volgend jaar is de Nederlandse consument aan de beurt, verwacht een woordvoerder van Apple Nederland. Amerikaanse tv-series zijn nu ook nog niet in de Nederlandse winkels te koop.

Het filmaanbod viel analisten tegen. Kennelijk lopen de onderhandelingen met andere filmstudio's stroef, zo lieten zij weten. Dat er een akkoord is bereikt met Disney, is niet zo vreemd. Apple- topman Steve Jobs verkocht eerder dit jaar de Pixar-studio aan het amusementsconcern.

Apple kondigde het filmnieuws dinsdag aan tijdens een grote productpresentatie in San Francisco. Het computerbedrijf liet nieuwe iPods zien, die volgens het bedrijf zijn uitgerust met betere beeldschermen en een langere batterijduur hebben.

Apple liep met de presentatie vooruit op de aanval die Microsoft wil doen op de iPod-dominantie op de muziekspelermarkt. Het softwareconcern heeft de Zune in ontwikkeling, die volgens geruchten een groot beeldscherm krijgt voor het bekijken van films.

(Bron: ANP)