Acteur Red Buttons overleden

Komiek en Oscarwinnende acteur werd 87

De Amerikaanse acteur Red Buttons is donderdag op 87-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. De roodharige Buttons werd bekend als komiek in het begin van het televisietijdperk. In 1957 won hij een Oscar voor zijn bijrol in de oorlogsfilm Sayonara. Buttons was al enige tijd ziek.

Red Buttons werd in New York geboren als Aaron Chwatt. Zijn naam ontleende hij aan het uniform dat hij droeg toen hij een baantje had als zingende liftjongen. Als acteur begon hij in stukken op Broadway. Zijn filmcarrière begon toen de Broadway-musical Winged Victory verfilmd werd, en Buttons zijn rol ook in de film vertolkte.

In 1952 kreeg hij bij CBS zijn eigen tv-serie: The Red Buttons Show. In 1957 speelde hij naast Marlon Brando in Sayonara een Amerikaanse soldaat in Japan, een rol waarvoor hij zowel de Oscar als de Golden Globe voor beste bijrol kreeg. Later werd hij genomineerd voor Golden Globes voor zijn rollen in Harlow (1965) en They Shoot Horses, Don't They? (1969).

Naast optredens als komiek in tv-programma's speelde Buttons rollen in onder meer The Poseidon Adventure (1972) en It Could Happen To You (1994). Ook was hij te zien in tv-series als The Love Boat, Roseanne, The Cosby Show en ER.