3,5 Miljoen kijkers South Park

Hayes ontkent beroerte

Meer dan drieënhalf miljoen Amerikanen hebben vorige week gezien hoe het South Park-personage Chef aan zijn einde kwam. Twee weken geleden nam soulzanger Isaac Hayes, die tien jaar lang de stem van Chef verzorgde, ontslag bij de animatieserie. South Park heeft sinds 2002 niet meer zoveel kijkers getrokken bij de eerste aflevering van een nieuw seizoen.

Hayes, aanhanger van de Scientology-kerk, zou zijn opgestapt naar aanleiding van een aflevering waarin zijn geloof belachelijk werd gemaakt. Die aflevering, Trapped in the Closet, werd vervolgens op het laatste moment niet uitgezonden.

Hayes zei vorige week in een verklaring dat de serie 'ongepast en beledigend' omgaat met religie. Matt Stone en Trey Parker, de makers van South Park, reageerden fel op de verklaring. Ze stelden dat Hayes nooit moeite had met het beledigen van christenen of moslims en het geld dat hij daarmee verdiende. Ook verklaarden ze de oorlog aan de Scientology-kerk.

Meteen ontstonden er geruchten op het internet. Zo zou Scientology-kerkganger Tom Cruise, die ook belachelijk werd gemaakt in de aflevering, er eigenhandig voor hebben gezorgd dat Trapped in the Closet niet werd uitgezonden. Ook zou Hayes in januari een beroerte hebben gehad en wegens zijn slechte gezondheid zijn opgestapt. Iemand anders zou de verklaring van Hayes hebben geschreven.

Een woordvoerster van Hayes ontkende vrijdag dat de 63-jarige zanger een beroerte heeft gehad. De verklaring waarin Hayes uithaalt naar South Park zou wel degelijk van hem komen . 'Hayes is in januari opgenomen wegens een hoge bloeddruk en uitputting. Hij is nu weer op de been en het gaat goed met hem.'

Met Hayes gaat het in ieder geval beter dan met Chef. De kok werd in de eerste aflevering van het tiende South Park-seizoen gehersenspoeld door de Super Adventure Club, een wereldwijde organisatie van pedofielen. Chef wordt vervolgens getroffen door de bliksem, vliegt in brand, valt van een brug, wordt doorboord door een puntige boomstam en aangevallen door een grizzlybeer. Of dit het definitieve einde is van Chef, is onduidelijk. De kok wordt aan het einde van de aflevering weer tot leven gewekt en is te zien in een Darth Vader-pak.

(Bron: Novum/E-Online)