'Paradise Now kan niet van nationaliteit veranderen'

Oscar-inzending nog steeds Palestijns

De nationaliteit van de voor een Oscar genomineerde Nederlands-Palestijnse film Paradise Now kan niet worden gewijzigd. Dat zegt directeur Claudia Landsberger van Holland Film, de organisatie die in Nederland jaarlijks de Oscarinzending verzorgt.

Landsberger reageert hiermee op geruchten over invloedrijke joden en diplomaten in de Verenigde Staten die druk zouden uitoefenen op de organisatoren van de Oscaruitreiking. Ze zouden er op aandringen de film niet als Palestijns te bestempelen.

'Zelfs al zou het Oscarcomité zich onder druk laten zetten, dan nog zou het reglementair onmogelijk zijn om een film van nationaliteit te laten veranderen', beklemtoont Landsberger. 'Ik vind het sowieso een wild verhaal. Ik had zelfs hier op het Filmfestival in Berlijn nog niet van zulke geruchten gehoord.'

Het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth meldde zondag dat de organisatie van het Hollywood-feest overstag zou zijn gegaan. De Academy of Motion Pictures Science and Arts zou de film van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad tijdens de ceremonie op 5 maart een andere origine geven.

Paradise Now vertelt over twee Palestijnse vrienden die een zelfmoordaanslag voorbereiden. De film ontving al belangrijke internationale onderscheidingen, waaronder een Golden Globe en een European Film Award. De productie is inmiddels aan meer dan tachtig landen verkocht.

( Bron: ANP)